Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /var/www/vhosts/afielektrik.com/httpdocs/solaris/config.php on line 17
EMT BORU KELEPÇESİ ve AKSESUARLARI - AFİ Elektromekanik
  • +90 216 313 5252
  • info@afielektrik.com
  • TR
  • EN

EMT BORU KELEPÇESİ ve AKSESUARLARI

EMT Boru ya da orijinal sözcükten türetilen biçimiyle EMT Kondüit, sıva üstü elektrik tesisatında kullanılan ve sahada imalatı en kolay kablo koruma, taşıma ve sonlandırma sistemidir.

Kısaca EMT Boru ya da EMT Kondüit olarak adlandırılan sistem aslında tüm fittings malzemeleri ve aksesuarları ile bütünleşik bir kablolama tesisatıdır. EMT Boru sistemini bileşkenlerine indirgersek, sistemi oluşturan parçaları ayrı ayrı tanımlayabiliriz:

1. EMT Boru (EMT Kondüit)

Soğuk haddelenmiş çelikten mamuldür. Pregalvaniz ya da imalat sonrası sıcak galvanizleme yöntemiyle korozyon direnci sağlanır. Dikişli yapıda. 10’ (3.05 metre) boyunda, ½”, ¾”, 1”, 1 ¼”, 1 ½”, 2”, 2 ½”, 3”, 3 ½” ve 4” çaplarında imal edilir.

Sertifikalı ürünlerin sertifikalandırılması, Amerikan Underwriters Laboratories (UL) tarafından yapılır ve sertifikalı ürünlerin her birinin üerinde UL Dosya numarasını içeren  bir etiket bulunması zorunludur.

Ülkemizde EMT boruların korozyona karşı dayanımını vurgulamak için yaygın olarak sıcak daldırma terimi kullanılsa da, sıcak daldrma yöntemi ile galvaniz kaplama yapan üretici sayısı çok fazla değildir. (UL Sertifikalı, sıcak daldırma EMT Boru için buraya tıklayınız.)

 

2. EMT Boru Ek Mufu

EMT Boruların birbirine eklenmesinde kullanılan fittings malzemesidir. Yapıldığı malzeme ve montaj türüne göre farklı modelleri vardır:

            a. Vidalı Tip EMT Boru Ek Mufu

Kısa bir EMT borunun iki ucuna setüskür vidaların monte edilip, iki ucuna girilen boruların, bu vidalarla üstten sabitlenmesiyle ek yapılmış olur. İki tür malzemeden imal edilir:

1. Vidalı tip EMT Boru ek mufu, zamak

2. Vidalı tip EMT boru ek mufu, çelik.

Zaman zaman, EMT boru manşonu olarak da adlandırılır. Vidalı tip EMT boru manşonu ile vidalı tip EMT boru ek mufu aynı ürünü tanımlamaktadır.

            b. Sıkmalı Tip EMT Boru Ek Mufu

Vidalı Tip EMT boru ek mufuna göre daha karmaşık bir yapıda olan sıkmalı tip EMT boru ek mufu, 3 parçalı bir sistem olup, dişli borularda kullanılan ve erikson kapling olarak adlandırlan ek muflarının, EMT boru için imal edilmiş olanıdır. 2 ucundan boruların üzerine geçer ve ekseni etrafında çevrilip, sıkılarak sabitlenir ve boruların eklenmesi bu şekilde tamamlanmış olur. Vidalı tip EMT boru rakoru gibi, sıkmalı tip EMT boru rakoru da gene aynı biçimde iki ayrı malzemeden imal edilmektedir:

1. Sıkmalı tip EMT Boru ek mufu, zamak

2. Sıkmalı tip EMT boru ek mufu, çelik.

Aynı biçimde, sıkmalı tip EMT boru manşonu olarak da adlandırılır.

3. EMT Boru Rakoru

EMT Borunun, buat, klemens kutusu, pano ya da armatür gibi kablolama işleminin yapılacağı noktada sonlandırılması için kullanılır. EMT boru ek mufunda olduğu gibi yapıldığı malzeme ve montaj türüne göre farklı modelleri vardır:

a. Vidalı Tip EMT Boru Rakoru

Kısa bir EMT borudan yapılır. EMT borunun gireceği ucunun üzerinde bir setüskür vida bulunur ve bu setüskür vida ile borunun, rakora sabitlenmesi sağlanır. Vidalı tip EMT boru rakorunun diğer ucu ise dişli olup, sonlandırma noktasında kilitleme somunu aracılığı ile sabitlenir. İki tür malzemeden imal edilir:

1. Vidalı tip EMT Boru Rakoru, zamak

2. Vidalı tip EMT Boru Rakoru, çelik.

            b. Sıkmalı Tip EMT Boru Rakoru

Vidalı Tip EMT boru rakoruna göre daha karmaşık bir yapıda olan sıkmalı tip EMT boru rakoru, 2 parçalı bir sistem olup, borunun gireceği ucu sıkmalı tip EMT boru ek mufu ile aynı yapıdadır ve borunun üzerinden geçirilip, çevrilerek sıkılır ve bu şekilde boru sabitlenir. Sonlandırma noktasındaki yapı ise, vidalı tip EMT boru rakoru ile aynı dişli yapıdadır ve gene kilitleme somunu ile sabitlenir. Vidalı tip EMT boru rakoru gibi, sıkmalı tip EMT boru rakoru da gene iki ayrı malzemeden imal edilmektedir:

1. Sıkmalı tip EMT Boru Rakoru, zamak

2. Sıkmalı tip EMT boru Rakoru, çelik.

4. EMT Boru Kroşesi

EMT borunun sabitlenmesinde kullanılır. EMT boru tespit kroşesi oalrak da adlandırılır. Pregalvaniz ya da elektrogalvaniz kaplı çelikten imal edilir. Tek delikli EMT boru kroşesi ve çift delikli EMT boru kroşesi olmak üzere iki ayrı türü vardır. Haricen tedarik edilen civata ve pul ile duvara sabitlenir.

5. EMT Boru Asma Kelepçesi

EMT Boru Asma Kelepçesi genellikle EMT borunun tavana sabitlenmesinde kullanılır ancak zemin ile boru arasında bir mesafe bırakarak EMT borunun sonlandırılmasında montaj kolaylığı sağladığından EMT boruyu sabitlemek için tavanın yanısıra yatay/dikey zeminlerde de tercih edilebilir. Pregalvaniz ya da elektrogalvaniz kaplı çelikten imal edilir. Kelepçenin civata ve somunu üzerinde gelir ancak haricen tedarik edilen civata ve pul ile duvara/tavana sabitlenir.

6. EMT Çelik Buat

EMT boru bütünleşik bir sistem olduğu için, metal buatlar da bu sistemin bir parçası olarak tedarik edilmektedir. Genellikle 4”x4” (102x102mm) çelik buat kullanılır ancak 2”x4” (51x102mm) ve 4 11/16”x4 11/16” (120x120mm) ebat da kullanılmaktadır. Pregalvaniz kaplı çelikten imal edilir.